Barrikad.se

 

 
 

                                                                                                                                                                                                                      kontakt@barrikad.se

 

 

 

 

 

Borgerlig besvikelse – en seger för vänstern!

Vid European Social Forum i Malmö i helgen samlades tusentals för att diskutera hur en annan värld är möjlig. 10 000 personer (polisens siffror) tågade genom staden för att demonstrera mot kapitalism och nyliberalism. Men den som, likt borgerliga ledarsidor, förväntat sig kravaller blev besviken. Bara ett fåtal incidenter uppstod: under Reclaim the Streets gatufest krossades några rutor, några få gatstenar kastades. Under lördagens demonstrationståg kastade någon flaskor mot polisen som missade målet. Det var allt. Polisens strategi har denna gång varit att inte ingripa eftersom det riskerar att urarta och leda till kravaller.

" För att skona de känsliga vänsterungdomarna från något så provocerande som att skåda en polis brukar styrkorna få huka i gränderna intill" skriver DN:s ledarsida. (08-09-24) och fortsätter: "Man kan tycka att det är stötande att anarkister som varken respekterar äganderätten och demonstrationsrätt behandlas som små prinsessor på ärten som måste skonas från traumat att skåda en polis. " Nej, det är dags att dessa ungdomar får veta att vi lever i en rättsstat där det finns regler. Fram med batonger och tårgas alltså! "Det är tid att sluta dalta med den antidemokratisk vänster". Nu ropar DN:s ledarsida efter svartlistning och villkorade demonstrationstillstånd.

Man kan ironisera över en borgerlighet som för en politik vars nerdragningar i den sociala välfärden dagligen slår sönder människors liv och krossar deras förhoppningar blir upprörda över några krossade rutor. Men det är inte det som är poängen.

Det är en seger för demokratin att vi kan ha den här typen av demonstrationer men borgerliga ledarsidor är missnöjda. Och bakom floskler om demokrati och rättsstat lyser skälet till borgerlighetens verkliga missnöje igenom: De ropar i kör, ja de ylar av besvikelse:

- Varför fick vi inga kravaller som vi ville ha. Då hade vi kunnat misskreditera vänstern ännu mer!!! Hur kunde polisen svika oss. Vi är så besvikna!!

Och kan vi tillägga; en borgerlig besvikelse är alltid en seger för vänstern!

 

Barrikad.se - Vilka är vi?

 

Barrikad är en vänsterinriktad tankeverkstad som verkar på ideell basis. Vi arbetar för en vital vänsterdebatt som griper tag i samtiden där det känns mest, men blickar också tillbaka till arbetarrörelsens historia. Vi ger det politiska olika uttryck från en seriös ideologisk debatt till konstnärliga eller satiriska inslag.

 

Namnet Barrikad har vi valt eftersom det var på barrikaderna som kampen för demokrati och rättvisa tog sin början, och vi för nu traditionen vidare genom att ta steget ut i cyberrymden.

 

 

Barrikad.se

Ansvarig utgivare och tillhandahållare: Henrik Brissman  Ställföreträdande ansvarig utgivare: Ive Brissman © 2007