Barrikad.se

 

 
 

                                                                                                                                                                                                                      kontakt@barrikad.se

 

Dyrköpt debatt!

Den så kallade "väskdebatten" har fört upp en lika viktig som efterlängtad fråga på agendan: Dagens konsumtionssamhälle, där shopping tycks ha förts upp på listan över mänskliga fri och rättigheter. Det var Sisela Lindbloms De skamlösa som startade alltihop, och sedan dess har kulturdebattörer skicklig överröstat varandra och fintat bort diskussionens kärnpunkt genom att avlösa varanda i personliga avslöjanden av vad de köper, eller inte vill köpa. En väska för 70 000 eller en dubbelt så dyr motorcykel. Vad vill du helst ha? Och när Sisela Lindblom intervjuas i Sydsvenskan (07-04-30) får hon frågan: "Vad är det dyraste du köpt?"

Istället för att ge utrymme åt en systemkritik av det kapitalistiska samhället har debatten en annan logik i den borgerliga pressen. Alla shoppar! Och den som säger att han/hon inte själv gillar att shoppa ljuger. Och den som själv sitter i glashus skall som bekant inte kasta sten. Ett skolexempel på hur man omöjliggör en kritisk diskussion.

Så vill du säga ett enda kritiskt ord om konsumtionssamhället i borgerlig media skall du ha en sak klar för dig: du måste först och främst visa att du själv aldrig köpt en enda grej. Aldrig någonsin!

Ansvarig utgivare och tillhandahållare: Henrik Brissman  Ställföreträdande Ansvarig utgivare: Ive Brissman © 2007