Barrikad.se

 

 
 

                                                                                                                                                                                                                      kontakt@barrikad.se

 

 

Huset Silvercronas Gåta

Att resa i tiden måste vara den ultimata historielektionen som sådan fungerar också tidsresan i Huset Silvercronas Gåta: den klassiska SVT-serien från 1974 som nu finns utgiven på DVD. För manus och regi står Gunila Ambjörnsson, medverkar gör även skådespelare som Tomas Bolme, Anders Linder och Meta Velander m.fl. För detta är långt innan fantasygenren slog sina klor i ungdomskulturen, och här står inte kampen mellan ont och gott, utan mellan herrarna och folket. Och visst är det en klockren marxistisk historiesyn som ligger till grund för berättelsen. Mycket har sagts om 70-talets vänsterinfluerande barnprogram, men för en nutida betraktare – svältfödd på vänsterperspektiv inte bara i public service utan i offentligheten i stort – framstår det både som fräscht och uppfriskande. Oberoende av om man i likhet med under-tecknad har sett den som barn när det begav sig är det en tidsresa i sig att i dag se denna produktion med ett trettioårigt tidsperspektiv.

Under 70-talet var den marxistiska historiesynen den gängse, och den ständiga kampen mellan herrarna och folket är dess historiska drivkrafter. Men det är inte bara klassperspektivet som framstår som så typiskt för sin tid utan också det didaktiska anslaget. Pojken Lasse som tillsammans med den några år äldre kusin Lisa reser i tiden lockas visserligen av att söka en skatt. I sina resor i tid och rum får de båda (och därmed också tittaren) en växande insikt, inte bara om den historiska verkligheten genom nedslag i 1400-, 1500, 1600- och 1700-talet, utan framför allt om att vi alla är en del av och skapar historien Men inte bara av det förflutna, utan också nuet - och framtiden - är en del av det historiska skeendet.

Skatten kommer de flera gånger på spåren under tidens gång; vägledda av fathushustrun eller Tant Hedvig, eller vilka skepnader gestalterna antar under seklernas gång, och de uppmanas att söka skatten i tider "av folkets vrede". Trots att de nästan är den på spåren glider den dem ur händerna på nytt och den sista uppmaningen är: sök inte längre i det förflutna – sök i framtiden! Så en tittare i dag kan bara stilla undra: har vi nått fram till framtiden ännu?

Ive Brissman

 

 

Ansvarig utgivare och tillhandahållare: Henrik Brissman  Ställföreträdande Ansvarig utgivare: Ive Brissman © 2007