Barrikad.se

 

 
 

                                                                                                                                                                                                                      kontakt@barrikad.se

 

Bildt, Bush och demokratin

Bofors har fått kontrakt för att sälja JAS Gripen till Thailand. Affären kritiseras av Svenska freds som pekar på Thailand styrs av en militärregering som tog makten vid en statskupp förra året, och att man därför inte följer regler för svensk vapenexport om man säljer till detta land. Utrikesminister Carl Bildt tillbakavisa det dock vid presskonferens genom att meddela att han fått löfte från Thailand att de skall hålla demokratiska val.

Men han pressas på frågan om man skall hålla demokratiska val innan man skriver säljer på JAS-flygplanen eller skall man sälja JAS-flygplan först och hålla demokratiska val sedan. Den vanligtvis så självsäkre Bildt blir lite osäker på tågordningen, men kanske är det frågeställningen om vad som är hönan eller ägget som förvirrar, och vi vill här förtydliga.

JAS-planen skall naturligtvis användas i införande av demokrati. För, i likhet med Bush, har ju Bildt en demokratisyn som säger att krigsmaterial går åt för att införa demokrati – precis Bush ju visat i Irak.

 

 

Ansvarig utgivare och tillhandahållare: Henrik Brissman  Ställföreträdande Ansvarig utgivare: Ive Brissman © 2007